V olimpijskem letu atletske sezone 2016 , si je mnogo mlajših mladink in mladincev za glavni cilj sezone najprej zastavilo vstopno normo za EP v Tbilisiju, kar je kasneje uspelo tudi  precej spodbudnemu številu mladih atletov in atletinj širšem Slovenije. Doseganje norm včasih niti ni tako zelo preprosto, še posebej to velja za tekače, kjer so rezultati  precej odvisni  od vremenskih pogojev in visokega nivoja pripravljenosti  tekmovalcev. Predpogoj  vsakega uspešnega nastop pa je zagotovo temeljita in  strokovno dobro zastavljena ter že usmerjena  priprava  posameznika, ki se pred tem gradi več let.

Jan Vukovič in Karin Gošek sta uspešno izpolnila normi za nastop na Evropskem prvenstvu za mlajše mladince in mladinke 2016 na atletskem mitingu v Varaždinu.

Jan Vukovič l. 2000 na 800m 1:54,20 (norma 1:55,00)

Karin Gošek l. 2000 na 2000m zapreke 6:54,95 (norma 7:25,00)

 

Po velikemu olajšanju  prvega bremena in umirjenosti mladih tekmovalcev je sledila visoka ciljna usmerjenost v nastop in priprave  na EP. Reprezentančni nastop na mladinskem četveroboju v Brnu, in mladinsko DP v Ljubljani ter krajše priprave na Rogli so bile le vmesne postaje v pripravah in dvigovanju tekmovalne forme.

Jan in Karin sta mesto prireditelja Tbilisi v Gruziji z več kot 1,5 milijonom prebivalstva,  spoznala že  minulo sezono , kjer  sta že oba uspešno nastopila na EYOF-u, Evropskem olimpijskem festivalu mladih.

Prva se je na start prve od dveh kvalifikacijskih skupin postavila Karin, ki se je še tik pred odhodom na prvenstvo bolj kot s treningom  in pripravami na doslej največje tekmovanje  ukvarjala  s svojim zdravstvenim stanjem. V konkurenci mladih tekmovalk  Evrope si je pritekla svoj drugi najboljši čas doslej  in osvojila končno 16. mesto od 35 nastopajočih. Finalni nastop 15 tekmovalk je sicer zgrešila zgolj za eno mesto  a je bila vseeno vidno zadovoljna z doseženim. Odličen tek Karin!

Tekaške  discipline, še posebej sprint in teki na srednje proge, sodijo med atletske discipline z največjim  številom udeležencev in hudo  konkurenco, kjer lahko   že kvalifikacijski teki pomenijo  finale. Jan se je  v izločilnih tekih 3. kvalifikacijske skupine  na 800m znašel  pred svojo najzahtevnejšo nalogo doslej. Prvi tekmovalni krog na polovici razdalje 400m se je odvijal v ritmu slabih 60'', odločno prepočasi!   Jan je takoj odreagiral in  pogumno prevzel pobudo ter diktiral oster ritem teka  skupine  vse do ciljne ravnine, kjer se je znašel  v nič kaj zavidljivem položaju proti vetra in izrednem finišu konkurentov  iz ozadja, ki so ga  tik pred ciljem oddaljili od tako želenega napredovanja v polfinale. Sledilo je čakanje na izid zadnje 4. skupine predtekov in prišlo je prvo razočaranje. Žal se vedno ne izide po načrtih in  pričakovanjih, čeprav so ravno kvalifikacijski teki na srednje proge že prevečkrat izločili celo najboljše tekmovalce. V športu ni vedno dovolj le dobra pripravljenost, potrebno je  tudi nekaj sreče!

Karin; 2000m zapreke 7:00,21 in končno 16. mesto/35 nastopajočih

Jan; 800m 1:57,54 in končno 23. mesto/34 nastopajočih 

Karin in  Jan sta znova potrdila svoj  talent in velik potencial v teku na srednje proge tudi na največjih tekmovanjih! Podrobnejša analiza njunih nastopov in uvrstitev 1. Evropskega prvenstva za mlajše mladince in mladinke uvršča  oba mlada atleta  med svojimi letniki 2000 na odlično 4. mesto!!!

 

ČESTITKE KARIN, JAN IN ROMEO!