b1.jpg

Predstavitev tekaške šole ŽIVKO

Osnovni namen in poslanstvo Tekaške šole Živko je sistemiziran pristop vadbe teka.

Vadbene skupine so razdeljene na:

Mlajšo skupino

Razvijanje in ohranjanje motoričnih spretnosti za otroke s športnimi rekviziti in pripomočki ElemeNta, prijaznih do otrok.

Tekmovalno skupino

Vadba tekmovalne skupine že zajema postopno ciljno usmerjenost, predvsem pa tako omogoča zmerno prehajanje na višji nivo pripravljenosti posameznika.

Rekreativno skupino

Za začetnike in za tekače z željo po tekaških nastopih.

Razvojne faze otrok so v obdobju odraščanja izredno različne. Biološki razvoj otrok je danes precej hitrejši kot nekoč, zato je s tovrstnimi aktivnostmi priporočljivo pričeti že dovolj zgodaj v otroštvu.

Vadba Tekaške šole Živko zajema celotno atletsko abecedo skupaj s sklopi osvajanja osnovne motorike, gibalnih spretnosti in tehnik teka ter postopnega prehajanja na višjo raven pripravljenosti otrok.

Sestavni del vadbe so tekalne, štafetne in elementarne igre, kjer otroci nadzirajo svoje gibanje v prostoru in pridobivajo motorične spretnosti, koordinacijo in orientacijo v prostoru, ter se naučijo zelo specifične vadbe v organizirani skupini, kjer veljajo določena pravila.

Posamezniki se kasneje na določeni stopnji razvoja priključijo vadbi za usmerjene in tekmovalne nastope v Atletsko društvo Kladivar, Celje.

Veliko pozornosti posvečamo celostnemu razvoju otroka, saj so delovne navade pridobljene skozi vadbo, kasneje še kako dobrodošle na vseh področjih človekovega ustvarjanja.

Otroke je smiselno usmeriti v šport, saj se tako izognemo tudi morebitnim slabim vplivom sodobnega urbanega okolja. Prijateljstva stkana v otroštvu ostanejo za vedno.

b2.jpg

Splošna telesna pripravljenost rekreativnih tekačev je izjemnega pomena in izziv vsakemu. Poleg osvajanja tehnike teka, razvoja splošne mišične moči, vadbe vzdržljivosti, pridobivanja hitrosti in koordinacije posvečamo posebno pozornost raztezanju mišic ( stretching ) in krepitvi mišic trebušnega dela (t.i. core vaje ali vaje za stabilizacijo ).