Odmik iz vsakdanjega okolja, je predvsem čas zase!

 

Sredogorska planota Rogla, ki leži sredi pohorskih gozdov, je s svojimi izjemnimi klimatskimi razmerami pravo razkošje za priprave športnikov.

Ravnopravšnja nadmorska višina, kjer so temperature okolja za ta poletni čas takorekoč idealne. Treningi v naravnem okolju pa imajo še večji učinek, kot sicer. Rogla je znana tudi po hitrih in nenadnih spremembah vremena, kjer postanejo na novo nastali pogoji pravi  izziv za trenerje kako izpeljati trening, za športnike pa odziv in prilagoditev na novo nastale razmere. Tako kot je to v življenju, kjer ni nič v naprej določeno in ko je lahko, vsak trenutek drugačen.

Jutranje prebujanje športnikov, ki se skozi zmerno hojo in v  medsebojnem pogovoru ter  z mislimi ze pripravljajo na prvi trening dneva. Sledi rahlo raztezanje, dihalne vaje in odhod na zajtrk, kot najpomembnejši obrok dneva.

Priprava na trening, kamor sodi tudi izbira pravih oblačil je na Rogli zelo pomembna. Druženje s sebi enakimi, ki vzljubijo ta tako lep in individualni šport, se na skupnih pripravah razvija v značilnost ekipnega duha. Vsak s svojo nalogo in svojimi cilji se osredotoči na zadano, na skupnem kosilu kasneje pa stečejo pogovorne analize in vtisi občutkov kako tezko ali kako lahko je bilo.

Ze mnogokrat slišano in tezje razumljeno športnikom, ki komaj stopajo po tej poti je vmesni počitek  enakovreden treningu. In če se posamezni športniki že v  prvih dneh priprav tega ne upoštevajo, se lahkomiselnost ze čez nekaj dni, kot »boomerang« vrne nazaj z utrujenostjo in povečano razdrazljivostjo. Oh, to večno učenje in utrjevanje. Najbolj učinkovito učenje je vedno samospoznavanje!

Tako kot si dan sledi dnevu , tako si treningi sledijo treningu. Prvi dnevi vedno potekajo počasneje, nato pa kar zdrvijo! Od vsakega posameznika je tudi pomembno, da se v tem času skupnega bivanja, posvetijo samemu sebi, ko spoznavajo samega sebe, ko ugotavljajo kaj komu paše in kaj si pravzaprav želi. Je tudi čas za zabavo in oddih. Na vsakem koraku se lahko uči od boljših od sebe, uči se od trenerja, ki je 24 ur prisoten,  lahko pa je  s svojimi že doseženimi rezultati  vzor ostalim.  Vedno se nekdo uči od nekoga. Vloga trenerja pa je, da vodi in opazuje. Bivanje v drugačnem okolju je tudi medsebojno spoznavanje in odzivanje na zunanje dražljaje.

Atletske priprave se med seboj razlikujejo ne le  po vsebini in namenu, pomembno je tudi v katerem obdobju se odvijajo in na priprave tudi ne more vsak. Avgustovske priprave so namenjene predvsem tekmovalcem, katere čakajo nastopi v  drugem delu sezone, kjer morajo biti maximalno pripravljeni in visoko motivirani.

In letošnje priprave na Rogli so bile ene boljših, bile so prav posebne, saj so bile skupne z atleti in atletinjami iz Hrvaške, kjer smo trenerji izmenjevali svoje znanje in izkušnje, obe ekipi pa sta skozi vsakodnevne treninge tkali nova poznanstva in prijateljstva.