IMG 1587

Na Mednarodnih igrah šolarjev - ICG Kaunas 2017 je Iza Zakošek v izjemno močni mednarodni konkurenci v finalnem teku deklet na 100 m z novim osebnim rekordom 12,56 osvojila 3. mesto in bronasto medaljo.

Izin velik mednarodni uspeh je s 4. mestom v teku na 1500 m z novim osebnim rekordom 4:17,73 dopolnil še Vid Botolin, ki je svoj finalni tek opravil več kot odlično. Vse do ciljne ravnine se je s tekmeci enakovredno boril za medaljo, a so mu po hitrem tempu tekme z večkratnimi vmesnimi menjavami ritma v zadnjih metrih žal pošle moči.

Tridnevno tekmovanje mladih atletov z vsega sveta je potekalo v zanimivih medsebojnih obračunih mladih športnikov. Spremljali so ga nekoliko nestanovitni, a dobri vremenski pogoji, s precej nižjimi temperaturami, kot smo jih vajeni doma. Organizacija tekmovanja  je bila na nivoju kot na največjih atletskih prireditvah. Izkušnje in priložnosti, ki so si jih mladi atleti pridobivali na vsakem koraku, pa so bile morda za marsikoga najboljša popotnica v svet velikih.

Že prvi dan so razen štafetašice Zarje Uranjek na tekmovališča stopili vsi atleti iz Tekaške šole Živko. Najprej je kvalifikacijski nastop v teku na 1500 m s 4:29,3 opravil Vid Botolin, ki je zmagal v svoji skupini. Naslednja se je iz startnega bloka pogumno pognala Emma Roter, ki se je z nekoliko prehitrim začetkom v svojem prvem nastopu na 400 m s 64,09 uvrstila v B-finalni tek deklet. Najmlajša, Zoja Šolman, v teku na 800, zaradi poškodbe v zadnjem obdobju s časom 2:52,04 (33) ni imela pravih možnosti za napredovanje v finale, je pa bila to zanjo priložnost za nabiranje izkušenj in nagrada za dosedanje delo. Izkušnje sta si nabirala tudi Sebastjan Baš, 59,12 (30), in Bor Bauman, 61,76 (34), v teku na 400 m,  ki sicer ni njuna disciplina, je pa priložnost za v prihodnje in zaslužena nagrada za doslej. V popoldanskih kvalifikacijah deklet v teku na 100 m je Iza Zakošek (12,75) spoznala svojo konkurenco in se suvereno uvrstila v dopoldanski polfinale naslednjega dne.

Drugi dan tekmovanj so dopoldan najprej nastopile polfinalistke teka na 100 m, kjer se je Iza s časom 12,80 kot 7. uvrstila v popoldanski A-finale. Čas za regeneracijo do popoldanskega finalnega teka je bil zelo kratko odmerjen, zato se je Iza po nastopu takoj vrnila v campus, kjer smo bili nastanjeni. Po izkušnji iz predteka je Emmo Roter v finalu B deklet na 400 m, nakopičeni adrenalin znova pognal v nekoliko prehiter začetek, kar je bilo na koncu dovolj za še vedno odlično 15. mesto. Njen čas: 64,57. Popoldanski finalni nastop je z močno zasedbo fantov z vsega sveta v teku na 1500 m z odliko najprej končal Vid Botolin s 4:17,73 in osvojenim 4. mestom ter za več kot 4 sekunde popravljenim osebnim rekordom. Čestitke Vid!!

Le 20 minut kasneje so se vse oči na stadionu usmerile v zagotovo najmočnejši in najkakovostnejši finale prvenstva, v tek deklet na 100 m, kjer je tekmovalka iz Orlanda že v polfinalnem teku dosegla za to starost enega izmed najhitrejših časov doslej: 11,88. Finale vseh final za Izo Zakošek, ki se je s temnopoltima šprinterkama iz Orlanda borila za svojo prvo mednarodno medaljo; protiveter -1,3 m/s in nov osebni rekord z 12,56 ter bronasta medalja!!! Kot je bilo zapisano v komentarju na enem izmed družbenih omrežij, je Izi uspela »misija nemogoče«.

Zadnji dan prvenstva so v kvalifikacijskih tekih štafet deklet 4 x 100 m nastopile Ana Kenda (odlična 3. na 400 m z novim osebnim rekordom 60,17; trener Kocuvan), Zarja Uranjek, Emma Roter in Iza Zakošek. Z doseženim rezultatom 51,70 so si delile 8. čas kvalifikacij , zato so za nastop v finalu A odločale tisočinke sekunde, žal so bile tisočinke na koncu v prid finskim atletinjam. Časa med kvalifikacijami in finalnim nastopom je bilo vsega 45 minut, kar je bilo odločno premalo za prepotrebno regeneracijo že močno utrujenih tekmovalk. Glede na stanje tekmovalk smo se odločili, da ne tvegamo poškodb in se nastopu v finalu B odpovemo.

 IMG 1588